2020, een bewogen jaar

Atlas startte het jaar zoals gewoonlijk vol plannen, ambities en met heel wat evenementen op onze agenda. Die plannen liepen echter anders dan verwacht: op maandag 16 maart 2020 sloot Atlas haar gebouwen, na de beslissing van de overheid om in lockdown te gaan. Een ongeziene crisissituatie die de werking van onze hele organisatie in sneltempo veranderde.

Door de pandemie en de coronamaatregelen moesten we niet enkel de dienstverlening voor onze klanten voortdurend aanpassen, ook onze teams moesten flexibel omgaan met deze nieuwe situatie. We schakelden over naar een digitale begeleiding en zorgden voor het nodige veiligheidsmateriaal voor onze klanten en collega’s. Zodra de maatregelen het toelieten, opende Atlas in mei weer veilig haar deuren op afspraak. Via een systeem van kleurencodes werkten we duidelijke richtlijnen uit voor de hele organisatie, zodat we makkelijk konden omschakelen bij versoepelingen of verstrengingen. De rest van het jaar werd een nooit geziene combinatie van fysieke en digitale afspraken, testen, lessen, vormingen, evenementen en vergaderingen.

Onze doelgroepen maximaal bereiken bleef natuurlijk onze topprioriteit. Mondmaskers, afstand en onzekerheid maakten het ons niet makkelijk. Maar coronacrisis of niet, Atlas is en blijft een kansenfabriek.

Dit waren de woorden van Vlaams minister van Samenleven Bart Somers. Samen met Antwerps schepen voor integratie en inburgering Karim Bachar kwam hij in oktober 2020 coronaproof langs in Atlas. Hij ervaarde zelf hoe we als organisatie onze klanten de kansen en diensten bleven geven die ze nodig hadden.

Hij luisterde ook naar het verhaal van Tawfeek. Via zijn begeleiders bij Atlas kwam Tawfeek in contact met Buurtsport Antwerpen. Hij haalde zijn reddersdiploma, werkte als zwembadredder en startte uiteindelijk als medewerker sport en taal bij Jespo vzw. Hij zette alles op alles om Nederlands te leren om zo zijn droom als sportleraar waar te maken.

“Een warme en leerrijke ontmoeting”, zo omschreef minister Bart Somers zijn bezoek aan Atlas.
Bekijk het verslag van Somers’ bezoek op ATV.

Meer weten over Atlas als kansenfabriek?

We vinden het belangrijk om op een warme en duidelijke manier te tonen wat Atlas doet. Daarom maakten we samen met het productiehuis Sputnik een bedrijfsfilm. De film werd opgenomen voor de coronacrisis, maar toont nog steeds de essentie van onze organisatie.

Laat je leiden door ex-inburgeraar Valeria op een veilige toer door Atlas :

Foto ©Frederik Beyens